2013. október 20., vasárnap

Banános paleo "sajttorta"

Ezen a héten úgy alakult, hogy volt mit ünnepelnünk, iskolai és magánéleti sikereket egyaránt. Néha az ember úgy érzi, hogy a fáradtságtól össze tudna esni, és egyáltalán nem éri meg ennyi energiát feccölnie sem a tanulásba, sem a családi dolgokba. Azonban a sikerek mindig rávilágítanak arra, hogy érdemes nap mint nap felkelni és végezni a dolgunkat, mert az elismerés nem a bokorban terem, vadon, és amikor a befektetett munkának látható eredménye lesz, minden csepp szenvedés bearanyozódik.

Úgy gondoltam, ilyen különleges sikereket és alkalmakat egy igazán különleges édességgel érdemes megkoronázni. A választás nem volt nehéz, már régen tudtam, hogy nagy családi ünneplésre mit fogok az asztalra varázsolni. Pocak Panna "sajttortája" volt az a recept, ami végképp meggyőzött a paleo étrendről...úgy is ehetsz ínycsiklandozó édességet, hogy nem kell lelkiismeret-furdalással felállnod az asztal mellől! Nekem, csokoholistának és édesmániásnak, bizony, nagy löketet adott ez a recept, és Pocak Panna egész blogja. Nagyon hálás vagyok neki, hogy megismertetett ezzel az étrenddel és ezekkel a fantasztikus receptekkel. No de, félre a szócsépléssel, íme ez a csodás recept egyenesen, immár, az én konyhámból! :)


Banános paleo sajttorta - hozzávalók:

az alaphoz:
10 dkg mandula
6 dkg aszalt, cukormentes datolya - 1-2 órára hideg vízbe áztatva

a krémhez:
10 dkg kesudió
5 dkg mandula
2 citrom leve - nagyjából 0,7-0,8 dl friss citromlé
1 mk vaníliapor
2 ek kókuszzsír felolvasztva
2-3 ek méz
13 dkg hámozott, kis kockákra vágott banán - ez volt a kívánság, de gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel készíthető

Az alaphoz a mandulát és a beáztatott, kicsit megnyomkodott datolyát tedd az aprítógépbe, és őröld addig, amíg nem válik ragacsos masszává. Nyomkodd vizes kanállal egy 18 cm-es, folpackkal kibélelt tortaforma aljába, majd tedd félre. A kesudiót és a mandulát őröld addig, amíg nem válik kenhető, krémes állagúvá (ez akár 15-20 percig is eltarthat, attól függően, milyen teljesítményű a géped). A gyümölcs kivételével add hozzá az összes hozzávalót, és keverd homogén masszává. A krém 2/3-át öntsd az alapra, és a másik réteg elkészültéig tedd a fagyasztóba, hadd szilárduljon egy kicsit. A maradék 1/3 krémbe tedd bele a gyümölcsöt, és keverd addig, amíg nem elegyedik teljesen a gyümölcs és a krém. Öntsd az első réteg krémre, és tedd vissza a fagyasztóba 2-3 óra hosszára. Szeletelés előtt hagyd 10-15 percig egy kicsit felengedni, majd vizes kés segítségével vágd fel. Ebből az adagból 8 szelet lesz. Ha nem fogyna el egyszerre (de, elfog!), hűtőben tárold.

2 megjegyzés:

  1. Oké, oké, jól néz ki, biztosan finom is volt, de miért sajttorta a neve, ha semmilyen sajtot nem tartalmaz?
    Étsanyád

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)
      Nem véletlen a macskaköröm a címben. Már az eredeti recept is sajttortának nevezte, és mivel küllemben valóban nagyon hasonlít rá, így megtartottam az elnevezést.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...