2013. november 15., péntek

Baconbe tekert csirkemell almás párolt lilakáposztával

Elég finnyás embernek tartom magam, amiért én elsősorban az óvodai és iskolai menzát okolom - nem nagyon készítettek olyat, amit szívesen megettem volna, vagy ha igen, úgy elrontották, hogy még - egyébként egy mesterszakácsot megszégyenítően jól főző - édesanyám is csak nehezen tudta újra meghozni rá a kedvemet. Édesanyám mindig azt mondogatja, hogy a szervezet tudja, mikor mire van szüksége, és az idő múlásával az ember olyan élelmiszereket is hajlandó lesz megenni, amelyekre hosszú éveken át rá sem bírt nézni.


Ez nálam - többek között- a káposzta, főleg annak párolt változata. Pedig egészségügyi szempontból tulajdonképpen az egyik leghasznosabb kerti növény: igazi ásványi anyag- és vitaminbomba, hiszen számos egyéb elem mellett tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, jódot és ként, valamint A-, B- és C-vitamint. Hétvégén anyukám küldött nekem egy kis darab lilakáposztát, hogy csináljam meg a héten, jön a hideg, kell a vitamin. Eleinte ódzkodtam tőle, hiszen "én ezt nem is szeretem!", de adtam neki egy esélyt, mégiscsak eltelt már jó pár év, mióta utoljára próbálkoztam a fogyasztásával. És láss csodát, ízlett! Nem lett a kedvencem, de határozottan szerepelni fog a jövőben az itthoni menükártyán (különösen, hogy ezt még Jobbik fél is hajlandó megenni!)


Baconbe tekert csirkemell almás párolt lilakáposztával - hozzávalók:

fél csirkemell (kb. 25 dkg)
5 szelet bacon szalonna
ízlés szerint só és őrölt feketebors
kevés paleolaj

1/4 fej lilakáposzta
1 kisebb alma
1 kis fej lilahagyma
1 ek méz
1 ek zsiradék (nálam sertészsír)
ízlés szerint só, őrölt fekezebors és római kömény
1 tk almaecet
kb. 1 dl víz

A csirkemell mindkét oldalát sózd és borsozd, majd egy kevés felhevített paleolajon süsd elő mindkét oldalát. A szalonnaszeleteket fektesd le szorosan egymás mellé, majd fedd be velük a megpirított csirkemellet. Tedd egy olajozott/zsírozott tepsibe, öntsd fel egy kevés vízzel, fedd le alufóliával, és tedd előmelegített sütőbe. Egészen addig süsd fólia alatt, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Ha ez megtörténik, vedd le róla a fóliát, és süsd pirosra mindkét oldalát.

A lilakáposztát reszeld le, vagy vágd nagyon vékony csíkokra, sózd le és hagyd, hogy levet eresszen. Közben reszeld le az almát, és vágd apró kockákra a meghámozott lilahagymát. Hevíts egy kevés zsírt mézzel, dobd rá a hagymát és a fűszereket. Párold egy kevés ideig, majd tedd rá a káposztát és az almát, öntsd fel a vízzel és az ecettel, és fedő alatt párold egészen addig, amíg jó puha nem lesz. Ha esetleg elfőné a vizet, pótold, nehogy leégjen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...