2013. november 8., péntek

Mákos pite banánnal és almával

Imádom a mákot! Amellett, hogy jó íze van, számos olyan anyagot is tartalmaz, amely nélkülözhetetlenül fontos az emberi szervezet számára. A teljesség igénye nélkül: a mákból préselt olaj B1-, B5-, B6- és B7-vitaminokat tartalmaz, ezen kívül pedig foszfort, káliumot és magnéziumot. A paleo étrend bírálói gyakran azt róják fel a diéta ellen, hogy a követői megvonják önmaguktól a tejet és tejtermékeket, így automatikusan elesnek a napi szükséges kalciumadagtól is. A mák ebből a szempontból is fontos és jó alternatíva, hiszen nyolcszor (!) annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, sőt, a felszívódáshoz szükséges magnézium is alkotóeleme. Mindezek felett jótékonyan járul hozzá az emésztéshez is. Kell ennél több érv a mák mellett ?? (Az interneten több forrásból is tájékozódtam, nehogy valótlanságokat terjesszek! :) )


Paleohedonista oldalát a kezdeti, még tájékozódós időszakban gyakran látogattam, és rögtön megakadt a szemem a mákos-banános pitén. Nemcsak a nagyon gusztusos kép és kimondottan egyszerűnek tűnő recept ragadta meg a tekintetem, hanem a hozzávalók "piaci értéke" is, azaz ezt a kiadós reggelit/vacsorát viszonylag pénztárcakímélően lehet elkészíteni. Finom, laktató, könnyű és egyszerű. Alap a konyhámban :)


Mákos pite banánnal és almával - hozzávalók:

20 dkg mák
5 dkg kókuszreszelék
1 banán
1 alma
1 mk mézeskalács fűszerkeverék - alternatíva: őrölt fahéj, őrölt gyömbér
1/2 mk szódabikarbóna
3 tojás
1 marék mazsola - helyettesíthető gyakorlatilag bármilyen aszalvánnyal vagy friss gyümölccsel
2,5 dl víz
1 ek kókuszzsír megolvasztva

A mákot egy nagyobb tálban keverd össze a kókuszreszelékkel, a szódabikarbónával és a választott fűszerrel. Öntsd fel a vízzel, majd egyenként óvatosan keverd bele az egész tojásokat és a kókuszzsírt. Reszeld bele az almát (én a héját is beleteszem), nyomkodd bele a banánt, és add hozzá a mazsolát is. Simítsd bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsd előmelegített sütőben körülbelül 40 percig (tűpróba során a tűnek tisztán kell kijönnie a sütiből). Nagyon finom mézzel meglocsolva vagy friss gyümölcsökkel is.

Megjegyzés: édesszájúak tehetnek bele 1-2 ek xilitet vagy egyéb édesítőszert.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...